Fakta Anda Perlu Tahu Tentang Door Gifts (Cenderahati Perkahwinan)

Oleh Emie Dzulkarnain

DOOR GIFTS (CENDERAHATI PERKAHWINAN); SATU TRADISI ATAU SEKADAR TANDA PENGHARGAAN?

Cenderahati ialah perkara wajib perlu ada bagi sesebuah majlis perkahwinan. Ia merupakan tanda penghargaan kepada tetamu yang hadir ke majlis perkahwinan tersebut. Berikut ialah fakta yang anda perlu tahu mengenai door gifts (cenderahati).

Sumber: afnanomar.com

1. Selepas mengucapkan tahniah kepada pengantin dan sambil menjamu selera perut anda dengan makanan yang lazat, anda diberi door gifts sebagai tanda penghargaan untuk menghadiri majlis perkahwinan.

2. Secara tradisinya, tetamu diberi telur rebus yang dibungkus dalam jaring berwarna-warni atau kertas dan telur yang melekat pada bunga tiruan indah dihiasi. Inilah sebabnya mengapa ia biasanya dipanggil bunga telur.

Sumber: afnanomar.com

3. Jumlahnya lebih mencukupi untuk tetamu yang hadir dan lebih cantik daripada tradisi memberi bunga telur untuk diberi kepada tetamu.

Sumber: afnanomar.com


4. Pada masa kini terdapat banyak idea-idea hadiah yang dikemukakan dan kita dapat melihat cenderahati dalam bentuk kek cawan, gula-gula, cawan hiasan, dan sebagainya.

5. Harga cenderahati pula berbeza mengikut jenis hadiah cenderahati yang ingin diberi dan bekas untuk membalut cenderahati tersebut.

Oleh itu, satu pelan menyeluruh diperlukan untuk memastikan bahawa anda tidak akan berbelanja lebih pada hal-hal seperti ini. Berbincanglah dengan pasangan anda untuk memastikan bajet perkahwinan anda tidak terlalu tinggi. Jangan membazir! Cukuplah bersederhana dalam berbelanja untuk majlis perkahwinan.

Sumber: afnanomar.com


comments powered by Disqus

Recommended

  • Text & Photos by

    Emie Dzulkarnain