Info Perkahwinan: TRADISI PERKAHWINAN MELAYU

Oleh Emie Dzulkarnain

Kenali adat-adat tradisi perkahwinan melayu.

Salah satu cara terbaik untuk memahami budaya Melayu tradisional adalah dengan mengambil bahagian dalam majlis perkahwinan Melayu, yang sangat menarik dan memahami tradisi zaman berzaman ini. Berikut merupakan antara tradisi perkahwinan Melayu yang kita terutamanya bangsa Melayu perlu arif sebelum menjejak kaki ke alam perkahwinan.

Akad Nikah

Sebuah perkahwinan Melayu bermula dengan majlis akad nikah. Pengantin lelaki perlu menandatangani kontrak perkahwinan dan bersetuju untuk menyediakan mas kahwin atau mahar untuk pengantin perempuan.

Gambar Azraii Zulkiple Photography and Films

Majlis Berinai

Pengantin perempuan dan pengantin lelaki akan menjalani beberapa upacara seperti majlis berinai yang mana jari dipakai dengan inai.

Rombongan Pengantin

Pada hari perkahwinan, pengantin lelaki akan datang dengan rombongan saudara-mara dan rakan-rakan. Kebiasaannya akan diiringi oleh pemuzik memukul kompang itu (instrumen percusion) dan rombongan yang membawa bunga manggar atau sawit bunga.

Persembahan

Memandangkan rombongan pengantin lelaki tiba di rumah pengantin perempuan, rombongan akan disambut dengan percikan beras kuning dan air wangi. Kadang-kadang, persembahan seperti pencak silat (seni mempertahankan diri Melayu) dilakukan.

Gambar Azraii Zulkiple Photography and Films

Berbalas pantun

Wakil dari pengantin perempuan dan pengantin lelaki selalunya akan melibatkan diri dalam adat yang dipanggil berbalas pantun, atau puisi di mana terdiri daripada ayat-ayat lucu yang ditukar antara kedua-dua pihak.

Bersanding

Kemuncak majlis perkahwinan Melayu biasanya adalah majlis persandingan, di mana pasangan pengantin akan duduk di atas pelamin sementara ahli keluarga, rakan-rakan dan kenalan tampil untuk menabur pasangan pengantin dengan beras kuning dan air mawar sebagai tanda berkat.

Makan Beradab

Selepas majlis bersanding, pasangan dan tetamu akan menghadiri pesta perayaan dipanggil makan beradab. Ini termasuklah pengantin perempuan dan pengantin lelaki saling bersuap antara satu sama lain.

Gambar Azraii Zulkiple Photography and Films

Bunga Telur / Door Gift

Akhir sekali, tetamu juga akan menerima tanda penghargaan, biasanya dalam bentuk dihiasi telur dipanggil bunga telur.


Penuh dengan adat menarik, majlis perkahwinan Melayu selalunya akan dipilih dan dijalankan pada hari-hari penting. Aturcara majlis yang menarik dan hidangan makanan serta adat unik memberi tetamu peluang untuk menjadikan ia sebagai satu pengalaman terindah.comments powered by Disqus

Recommended

  • Text & Photos by

    Emie Dzulkarnain